VoorwoordErna Jansen

Het laatste stukje

Voor je ligt het eerste digitale magazine van PARKEER24 met als thema parkeren en last mile. Een hot item in onder meer het gemeentelijk beleid.

De vele bestelbusjes en vrachtwagens, al dan niet foutgeparkeerd op de stoep of stilstaand in smalle straten, zorgen voor overlast, slechte luchtkwaliteit en congestie. Zeker in combinatie met de vele rondrijdende auto’s. Hoe gaan we dit veranderen? Gelukkig komen in ons land allerlei initiatieven van de grond om het laatste stukje van de reis schoner en duurzamer in te vullen. In dit magazine zetten we er een aantal op een rij.


Zo oppert professor Lóri Tavasszy (TU Delft) of het mogelijk is om bufferzones in te richten voor vrachtwagens. “Wat ze vaak doen is rondjes rijden door de stad totdat de laadplek weer beschikbaar is”, zegt hij.

‘Dit is het eerste digitale magazine van PARKEER24.

Ik hoor graag wat je ervan vindt’

“Dat geeft ergernis voor zowel de vrachtwagenchauffeur als voor het overige verkeer. Bufferzones voor vrachtwagens, een plek waar ze tijdelijk kunnen staan, kunnen dan uitkomst bieden.”

In Rotterdam ontplooit de gemeente verschillende initiatieven op het gebied van last-mile-oplossingen. Een grote rol is hierbij weggelegd voor de voetganger, fietser en het ov. “Het reduceren van het aantal autoritten in de stad en het thema last mile wordt vaak gekoppeld aan smart-mobility-oplossingen. Maar ik vind juist dat last mile staat voor goede voorzieningen voor voetganger, fiets en ov”, zegt Kristiaan Leurs van de gemeente Rotterdam.

Utrecht probeert de woonwijk van de toekomst in te richten; een autovrije woonwijk waarbij alle 5.000 toekomstige bewoners van het Beurskwartier de eigen auto op afstand moeten parkeren. Gaandeweg bleek dit makkelijker gezegd dan gedaan.

Parkeren en Gebiedsontwikkeling is het overkoepelende thema van 2019 voor PARKEER24. Wij organiseren allerlei kennissessies waarin dit thema aan bod komt. Zo hebben we tijdens Building Holland een succesvol en leerzaam dagdeel georganiseerd over dit thema. Maar daarmee zijn we er nog niet: tijdens de Provada van 4 tot en met 6 juni geven wij ook aandacht aan parkeren en gebiedsontwikkeling en op 25 september zal de eerste PARKEER24 round table worden gehouden over dit onderwerp. Meer informatie volgt via de website.

Veel leesplezier!

Erna Jansen

Hoofdredacteur

erna@acquirepublishing.nl