EZ Park bouwt, demonteert, herplaatst en vergroot parkeergarages

EZ Park bouwt sinds 2010 bovengrondse parkeergarages, die zowel demontabel als flexibel zijn. “We pakken parkeergarages op en verplaatsen ze naar een nieuwe locatie. Circulairder kan het bijna niet”, zegt directeur Frank Egelmeers. Het bedrijf staat te boek als no nonsense, eerlijk en transparant, waarbij het werken in een bouwteam zorgt voor een snel proces.


Door Jan Willem Kerssies


In 2010 begon EZ Park met een parkeergarage met 500 plekken die eerst bij het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein stond. “Deze is toen verplaatst naar het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven. Inmiddels zijn we op zoek naar een derde locatie voor deze garage.” In de beginjaren bouwde EZ Park één tot drie garages per jaar. Inmiddels is dat aantal fors opgelopen. “We willen doorgroeien naar een substantieel marktaandeel. Dat betekent dat we actiever gaan deelnemen aan openbare aanbestedingen.”

Demontabel en uitbreidbaar
EZ Park bouwt, demonteert en herplaatst alleen maar bovengrondse parkeergarages van staal en beton. De garages zijn daarnaast eenvoudig uit te breiden. “Zo hebben we bijvoorbeeld Vanderlande in Veghel als klant. Daar zijn we begonnen met een garage met 500 plaatsen. Deze is vervolgens uitgebreid met nog eens 600 parkeerplaatsen. Nu zijn we aan het praten over een tweede uitbreiding.”

Daarnaast bouwde EZ Park de parkeergarage op de campus van de Wageningen Universiteit. Egelmeers: “We hebben de groene geveltypes bedacht en geplaatst. De gevel vormt het onregelmatig dambord van inheemse begroeiing en houten lamellen.” Uiteindelijk moet het gebouw de groenste parkeergarage van Nederland worden. De komende periode start onder meer de bouw van een parkeergarage bij het nieuwe distributiecentrum van Jumbo in Nieuwegein.


Bouwteam

Egelmeers werkt met zijn bedrijf in bouwteamverband. “We werken bijvoorbeeld met een vaste architect, constructeur en brandinspecteur. Gezamenlijk kijken we naar het ideale concept voor een klant. De vervolgstap is dat wij de bouwvergunning zelf kunnen indienen. Het werken in een vast bouwteam kent vele voordelen, zegt Egelmeers. “Er zijn natuurlijk veel architecten in Nederland, maar die ontwerpen verschillende gebouwen. Onze architect ontwerpt alleen maar parkeergarages. Zo kent hij de NEN-eisen en weet hij veel van brandveiligheid.

Daarnaast hebben we nu zoveel projecten in teamverband gedraaid, dat processen bij ons efficiënt en snel verlopen. Afhankelijk van de locatie, hebben we vanaf het eerste gesprek met een klant soms na vier weken al een bouwvergunning.”

Daarnaast krijgt Egelmeers vaak te horen dat zijn bedrijfscultuur open en transparant is. “Vanaf het eerste moment geven wij aan wie er aan het project meewerkt. Werken in bouwteam zorgt voor kortere lijnen en onze no nonsense aanpak spreekt klanten aan. De meeste komen voor een tweede keer bij ons terug.”

Een ander voordeel is dat EZ Park is gespecialiseerd in parkeergarages en geen onderdeel van een bouwbedrijf. “Wij kijken niet sec naar de goedkoopste oplossing. Wij gaan niet op zoek naar partijen die het plaatsen zo goedkoop mogelijk doen. Door te werken met een vast team zijn we goed op elkaar ingespeeld, delen we eerder opgedane kennis en expertise, voorkomen we inefficiency en kunnen wij de klant snelheid garanderen. Een bijkomend, niet onbelangrijk voordeel is dat we door onze pragmatische aanpak ook een goede prijs kunnen neerleggen.”


EZ Park is inmiddels op zoek naar een derde locatie voor deze garage.

De parkeergarage bij Vanderlande in Veghel wordt mogelijk voor de tweede keer uitgebreid.

Duurzaam en circulair

De demontabele parkeergarages zijn het ideale voorbeeld van circulariteit. “Eenvoudig gezegd: we pakken parkeergarages in zijn geheel op en verplaatsen deze naar een nieuwe locatie. Circulairder kan het bijna niet. Daarnaast vinden we duurzaamheid ook belangrijk. De garages zijn altijd uitgerust met ledverlichting en schemerschakelaars”, aldus Egelmeers.


Een voordeel van de parkeergarages is dat ze na tien of vijftien jaar verplaatsbaar zijn. De restwaarde zorgt ervoor dat het gebouw makkelijker is te financieren. “Indien gewenst geven wij als EZ Park restwaardes af als verzekerde garantie richting de opdrachtgever of denken we mee over leasecontracten als de parkeergarage een investeringsproject is. De parkeergarage voor een bepaald bedrag later terugkopen, om ergens anders weer op te bouwen, is ook een mogelijkheid.”

EZ Park genomineerd voor Benelux Trofee Thermisch Verzinken

Eind maart werd bekend dat EZ Park met de parkeergarage Brainport Industries Campus in Eindhoven, is genomineerd voor de Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken in de categorie Functioneel Verzinken. Zinkinfo, het bedrijf achter de prijs, wil met deze verkiezing een staalkaart aan toepassingen van thermisch verzinken tonen. Thermisch verzinken biedt veel voordelen zoals een lange levensduur en onderhoudsvriendelijkheid. Het juryrapport zegt onder meer over de parkeergarage van EZ Park: “Alle stalen elementen in de parkeergarage zijn discontinu thermisch verzinkt, met uitzondering van de rvs spandraden die als groeihulp dienen voor de klimplanten. Het betreft de stalen onderdelen voor de hoofddraagconstructie met kolommen, liggers en windverbanden, het spijlen hekwerk dat als gevelelement zorgt voor een hoge mate van transparantie naar de groene omgeving, de vrijdragende stalen trappen en de kaders boven de entrees. De in het oog springende binnenwanden rondom de trappenhuizen zijn vervaardigd van sendzimir verzinkt staal en afgewerkt met een poedercoating.” De prijs wordt op 12 juni uitgereikt.


Lees hier het hele juryrapport

De genomineerde parkeergarage op Brainport Industries Campus in Eindhoven.


Grote foto bovenaan: De groenste parkeergarage van Nederland staat op de campus van Wageningen Universiteit.