Kentekenregistratie moet fraude met GPK's tegengaan

Gemeenten en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) werken aan de mogelijkheid om een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) te koppelen aan een kenteken. Dit moet fraude tegengaan en het makkelijker maken om te handhaven. Frans Fransen, relatiemanager Parkeren bij de RDW, vertelt over de pilot.


GPK’s zijn zeer interessant om te hebben, zeker in de steden waar de parkeertarieven fors zijn, zegt Fransen. Diefstal van de kaarten is een veel voorkomend fenomeen. Fransen: “We zien dat de kaarten zelfs op bestelling worden gestolen bij bejaarden- en ziekenhuizen.” Ook wordt de gehandicaptenparkeerkaart, bij overlijden van de houder, gebruikt door nabestaanden. Fraude met de parkeerkaarten komt nu alleen aan het licht als een handhaver een vervalste of ongeldige kaart opmerkt. Omdat de kaart achter het raam ligt met de foto van de GPK-houder naar beneden, kunnen handhavers niet zien wie de auto heeft geparkeerd. “Zodra de kaarten ook op kenteken geregistreerd zijn, kunnen we beter handhaven met scanauto’s”, zegt Fransen.


Pilot

Eind dit jaar vindt de eerste pilot plaats in een beperkt aantal gemeenten. Die gemeenten kunnen dan een kenteken aan de parkeerkaart koppelen. “Wij bieden gemeenten een gratis webapplicatie aan waarmee ze de GPK aan een kenteken kunnen koppelen. Gebruikers kunnen één kenteken per gehandicaptenparkeerkaart doorgeven bij de betreffende gemeente.” Het voordeel van het systeem is dat iedere gemeente kan meekijken.

“Als het kenteken in gemeente A wordt geregistreerd, kan gemeente B ook zien dat de GPK aan het kenteken is gekoppeld.”


App

Het is de bedoeling dat houders van een GPK in de toekomst het kenteken zelf kunnen invoeren via een app. “Dan kunnen GPK-houders bijvoorbeeld ook zelf een kenteken aanpassen mochten ze een keer een andere auto gebruiken dan geregistreerd”, aldus Fransen. Wel geeft hij aan dat voor deze app betaald moet worden. “Het is daarom onzeker hoeveel gemeenten er gebruik van gaan maken. De gemeente Alphen aan de Rijn gaat er sowieso mee beginnen. Hopelijk volgen er meer.”

De app biedt ook andere voordelen zoals digitaal parkeren en meer informatie over parkeren in verschillende gemeenten. “Dat is ook nodig”, zegt Fransen. “Nu is er een oerwoud aan regels. In Amsterdam gelden andere regels dan in Middelburg of Rotterdam. Het verschilt per plaats of je parkeergeld moet betalen met een GPK of niet. Een app waarbij gebruikers deze informatie altijd kunnen opzoeken, is een handige oplossing.”