Parkeergarage Jumbo Nieuwegein toekomstbestendig

Aan de parkeergarage bij het nieuwe distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Nieuwegein wordt druk gebouwd. De fundering ligt er en eind 2019 wordt de garage opgeleverd. Samen met bouwbedrijf Van de Ven uit Veghel bouwt EZ Park aan deze toekomstbestendige parkeergarage.


Zoals alle parkeergarages van EZ Park is ook deze demontabel en flexibel. De begane grond is gereserveerd voor 279 personenauto’s en 29 motoren. Met een verdiepingshoogte van 4 meter is rekening gehouden om in de toekomst de begane grond te gebruiken als een parkeervoorziening voor 160 distributiebussen. In totaal biedt de 4-laagse parkeergarage plaats aan 1277 personenauto’s. In eerste instantie worden in de parkeergarage negen laadpalen geplaatst voor elektrische voertuigen. Het in de parkeergarage geïntegreerde onderverdeelstation heeft de capaciteit om dit aantal in de toekomst uit te breiden. Achter elkaar geplaatste hellingbanen maken een snelle ontsluiting mogelijk en beperken de verkeerscirculatie in de parkeergarage tot een minimum.


Bouwproces

De aanbesteding voor de parkeergarage gebeurde in samenspraak met de aannemer, die delen van de garage zelf bouwt, zegt Frank Egelmeers van EZ Park. “Maar de staal- en betonconstructies bouwen wij, mede omdat de aannemer onze kracht daarin erkent.” EZ Park werkt altijd in bouwteamverband.

Dat is procesversnellend, zegt Egelmeers. “Het zorgt voor kortere lijnen en onze transparantie spreekt klanten aan. Door te werken met een vast team zijn we goed op elkaar ingespeeld, delen we eerder opgedane kennis en expertise, voorkomen we inefficiency en kunnen wij de klant snelheid garanderen. We maken van tevoren afspraken over bijvoorbeeld prijs en risicopercentages, zodat niemand voor verassingen komt te staan.”


Egelmeers deelt het bouwproces op in vier fases: voorbereidings-, engeneerings-, productie- en bouwfase. “Met een bouwteam bespreek je van tevoren al deze fases. Iedereen weet dan wanneer er drukke tijden aanbreken. Daarin houden we elkaar scherp. Bij bouwprocessen waar niet in bouwteamverband wordt gewerkt, zie je nog wel eens dat de vervolgstappen pas na de engeneeringsfase kunnen beginnen. Wij bespreken alles vooraf, dat levert tijdwinst op.”

Natuurlijke uitstraling
De hoofddraagconstructie van de Jumbo parkeergarage is opgebouwd uit een thermisch verzinkte staalconstructie met betonnen TT-liggers. De gevelbegroeiing bestaat uit een variatie van drie klimplanten. Verticale lamellen verfijnen de gevel en kaderen de verschillende type planten. Het betreft een natuurlijk geventileerde parkeergarage. De gescheiden in- en uitritten en de entrees voor voetgangers worden geaccentueerd in de gevel met verticale lamellen in de bedrijfskleuren van Jumbo. De parkeergarage is met een passerelle verbonden met het distributiecentrum, zodat werknemers en bezoekers de oversteek droog kunnen maken.

Aanbesteding
EZ Park dingt zo nu en dan mee naar een Europese aanbesteding voor parkeergarages. “Maar daarin zijn we selectief”, zegt Egelmeers. Dit heeft onder meer te maken met de uitkomsten van aanbestedingen. “Sommige uitslagen zijn verassend. Nu is het niet aan mij om de uitkomst te betwisten, maar soms ben ik wel verbaasd over hoeveel goedkoper een partij een parkeergarage kan bouwen dan wij. Maar als een aanbesteding op prijs wordt bepaald, dan kun je daar verder weinig tegen inbrengen. Echter, sommige aanbestedingen worden beslist op de vraag of een garage in het totaalbeeld van de omgeving past of simpelweg hoe de garage eruit ziet. Dat blijft toch een kwestie van smaak.”


Groenste parkeergarage
Naast de parkeergarage in Nieuwegein heeft EZ Park ook een nieuwe garage op de campus van de Wageningen Universiteit (WUR) gebouwd. Op termijn moet dit gebouw de groenste parkeergarage van Nederland worden, mede door het aangeplante groen op de kopse kanten. Egelmeers zegt dat er inmiddels een opdracht ligt voor een tweede parkeergarage op de Wageningen Campus. Daarnaast wordt de parkeergarage bij Vanderlande in Veghel opnieuw uitgebreid. “Daar zijn we begonnen met een garage met 500 plaatsen. Deze is vervolgens uitgebreid met nog eens 600 parkeerplaatsen. Nu zijn we bezig met een tweede uitbreiding.” Beide garages worden waarschijnlijk in de eerste helft van 2020 opgeleverd.


Lees meer informatie over de verschillende projecten van EZ Park.